전혜영 헬스조선 기자
2020/12/10 06:00
▲ 흑설탕은 백설탕에 당밀 등으로 색을 입힌 제품일 뿐, 건강상 큰 차이는 없다./사진=클립아트코리아
'당류'를 가장 먹고 싶어 하는 사람은 다름 아닌 당뇨병 환자다. 당뇨병 환자나, 당뇨병 전단계 환자는 단 것을 먹을 수 없는 만큼 더욱 단 것이 당기기 쉽다. 당연히 설탕은 피하기 마련인데, 흑설탕이나 벌꿀은 먹어도 괜찮다는 소문이 있다. 이는 사실일까? 당과 관련해 오해하기 쉬운 상식들을 모아봤다.
백설탕보다 흑설탕이 몸에 좋다? 'X'
새하얀 백설탕은 가공이 많이 됐고, 흑설탕은 가공이 적어 몸에 더 좋다고 생각하는 사람이 많다. 그러나 흑설탕은 백설탕을 가열한 뒤, 캐러멜이나 당밀을 첨가한 제품이다. 흑설탕은 백설탕에 색을 입힌 제품으로 큰 차이가 없다는 의미다. 당밀에는 미네랄이 풍부해 더 좋다는 주장도 있지만, 흑설탕에 포함된 당밀은 매우 적은 양이다. 만약 가공이 덜 된 설탕을 먹고 싶다면 '비정제 사탕수수당'을 사면 된다.
벌꿀은 설탕과 달리 마음껏 먹어도 된다? 'X'
설탕보다는 벌꿀이 나은 건 사실이다. 벌꿀은 설탕보다 섭취했을 때 몸속 혈당을 천천히 높이기 때문이다. 벌꿀의 GI(혈당 상승지수)는 55지만, 설탕의 GI는 68이다. 그렇다고 벌꿀을 마음 놓고 먹어선 안 된다. 벌꿀은 대부분 과당, 포도당 등 단순당으로 이뤄져 당을 과다 섭취하기 쉽기 때문이다. 벌꿀에는 설탕에 없는 항산화 물질, 미네랄 등이 있지만 역시 그 양은 많지 않다.
'아가베 시럽'은 건강에 덜 해롭다? '△'
아가베 시럽은 멕시코 식물인 '용설란'에서 추출한 당분으로 만든 시럽이다. 설탕보다 열량이 낮고, GI는 설탕의 3분의 1에 불과해 설탕 대체 식품으로 많이 쓰인다. 당뇨병 환자에게도 잘 알려진 식품이다. 그러나 아가베 시럽에는 과당이 많이 들어 있다. 과당은 몸속 세포 이곳저곳에 영양분을 공급하는 포도당과 달리, 바로 간으로 이동한다. 많이 먹으면 지방간 위험을 높이고, 혈중 중성지방 수치도 높일 수 있다.
무설탕 음료는 많이 먹어도 괜찮다? 'X'
무설탕 음료에는 설탕이 거의 들어 있지 않다. 다만, 설탕보다 몸에 해로울 수 있는 액상과당, 아스파탐 등 인공감미료가 들어간 경우가 많다. 이들 인공감미료는 상대적으로 배고픔을 더 잘 느끼게 한다. 또한 액상과당은 포도당으로 이뤄진 옥수수 전분에 인위적으로 과당을 첨가해 만든 물질이다. 액상과당도 설탕과 마찬가지로 혈당을 높이는데, 설탕보다 혈당을 더 빨리 높이므로 주의가 필요하다.
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당뇨 있어도 먹을수 있는 설탕 대체제 10가지
- 스테비아 : 설탕의 3000-900배 단맛이 강하지만, 뒷맛이 씁쓸, 소주에 사용, 혈중인슐린 농도 증가시키지 않음, 카로틴 성분이 높은 혈당수치 떨어트림, 인슐린 저항성 억제및 생산촉진 효과 있슴. 국화과 식물, 국화과 식물 알러지 있으면 피하는게 좋음.
- 사카린
- 아스파탐 : 백색 분말형태, 설탕의 200배 단맛, 제로 탄산음료에 사용, 인슐린과의 관계성 없슴,
- 스크랄로스: 열량이 거의 없고 열이나 PH 안정적, 식품가공에 사용, 발암성 의문있슴, 장기간 다량섭취시 혈당조절에 도움되는 장냐 유익균이 줄고, 감염에 기여할수있는 장내세균 증가할수 있다는 연구 결과.
- 나한과 : 중국계림지역 고냉지 특산물
- 자일로스 : 은은한 단맛 , 시중제품들은 천연당외에 다른당류를 석어 파는게 대부분이라 주의요망, 설탕비율 90% 가 넘는경우 악영향.
- 타가토스
- 알룰로스
- 자일리톨
- 에리스리톨: 혈당지수가 0, 당알코올은 소화과정에서 완전히 흡수되지 않기때문에 일일 섭취량에 주의를 기울일 필요가 있다.
2023.10.07(토)
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Best sweeteners for diabetes
November 18, 2020 by Diabetes Care
Sugar substitutes can be beneficial for people with diabetes as they offer added sweetness while controlling your carbohydrate intake and blood sugar levels. Read on to learn about the best sweeteners for diabetes.
What are sweeteners?
Sweeteners are a substitute for sugar that provide a sweet taste to foods, but have virtually no calories. There are a number of sweeteners available, all made from different compounds.
What are the best sweeteners for people with diabetes?
Aspartame, cyclamate, steviol glycosides and sucralose are all excellent sweetener choices for people with diabetes. Below are specific details about each of these.
NOTE: The ‘sweetness index’ rates the sweetness of a substance in relation to table sugar, which has a sweetness rating of 1. The sweetness index of all other substances is measured relative to this number.
Aspartame
Brand Names: Equal, Nutrasweet
Forms and Uses:
- Packets, tablets or granulated form
- Added to drinks, yogurts, cereals, low-calorie desserts and chewing gum
Sweetness Index: 180
Cyclamate
Brand Names: Sucaryl®, Sugar Twin®, Sweet ‘n Low®
Forms and Uses:
- Available in packets, tablets, liquid and granulated form
- Added to baked goods, soft drinks and salad dressings
Sweetness Index: 40
Steviol glycosides
Brand Names: Stevia®, Truvia®, Krisda®, PureVia®
Forms and Uses:
- Available in packets or liquid form
- Added to drinks, breakfast cereals, yogurt, gum, baked goods and snack foods
Sweetness Index: 300
Sucralose
Brand Names: Splenda®
Forms and Uses:
- Available in packets or granulated form
- Added to packaged foods and beverages
Sweetness Index: 600
Are there any health concerns with sweeteners?
At this time, there are no major health concerns associated with sweeteners. A few small studies showed that some sweeteners may cause high blood sugar levels. However these studies were performed on animals, so researchers don’t know if the effect would be the same in humans.
A 2020 review of a number of studies compared the use of non-nutritive sweeteners with either sugar, placebo, or nutritive low‐calorie sweeteners in people with diabetes. The researchers concluded that there were no benefits – and no harmful effects – on A1C, body weight or adverse events in people with 2 diabetes who consumed non-nutritive sweeteners versus sugar.
Do sweeteners have any nutritional value?
There are two types of sweeteners. Nutritive sweeteners include sugar and honey, and provide the body with energy in the form of carbohydrates. Non-nutritive sweeteners, which we’re addressing in this article, are zero- or low-calorie alternatives to nutritive sweeteners. As such, they have no nutritional value.
What are the benefits of sweeteners?
Besides being calorie-free, one of the biggest benefits of sweeteners is that they have a very low glycemic index and have no effect on your blood sugar. This means that they do not cause blood sugar levels to spike in the same way that sugar does.
Sweeteners are not completely harmless, though. If eaten in excess, they can cause upset stomach and migraine headaches. As well, because artificial sweeteners are much sweeter than sugar (see sweetness index above), consuming too much sweetener may leave your brain and your body craving sweet foods, which could be disruptive to your diabetes diet.
Nonetheless, whichever one you choose, sweeteners provide a calorie-free and tasty alternative to sugar.
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